Santiago Ontañón

Santiago Ontañón (1903–1989) was a Spanish actor and art director, designing the sets for a number of film productions. His sister Sara Ontañón was a film editor. He was a friend of director Luis Buñuel.[1]

Santiago Ontañón
Born1903
Died26 August 1989
OccupationActor, Art director
Years active1931-1980 (film)

Selected filmographyEdit

ActorEdit

  • El embrujo de Sevilla (1931)
  • La traviesa molinera (1934) - The Miller
  • Por un perro chico, una mujer (1934)
  • A Woman in Danger (1936) - Ricardo
  • Faustina (1957) - Don Fernando
  • Muchachas en vacaciones (1958)
  • La vida por delante (1958) - Paciente 'Sra. de Anglada'
  • Juego de niños (1959)
  • Miss Cuplé (1969)
  • La vida alrededor (1959) - Socio
  • El día de los enamorados (1959) - Jugador de Golf
  • Carnival Day (1960)
  • Amor bajo cero (1960) - Contraalmirante
  • Sólo para hombres (1960)
  • Mi calle (1960)
  • The Red Rose (1960)
  • Adiós, Mimí Pompón (1961) - (uncredited)
  • Ha llegado un ángel (1961) - Productor
  • Julia y el celacanto (1961)
  • El pobre García (1961)
  • Siempre es domingo (1961)
  • Honorables sinvergüenzas (1961)
  • Tómbola (1962) - Consejero de seguros
  • La gran familia (1962)
  • The Executioner (1963) - Sr. Corcuera, el académico
  • The Adventures of Scaramouche (1963)
  • The Black Tulip (1964)
  • Los dinamiteros (1964) - Conserje
  • Búsqueme a esa chica (1964)
  • Rueda de sospechosos (1964) - Don Pablo
  • The Hell of Manitoba (1965) - Bankier
  • La familia y... uno más (1965)
  • Cotolay (1965) - Abad
  • El arte de no casarse (1966)
  • Tres perros locos, locos (1966)
  • De cuerpo presente (1967)
  • Crimen imperfecto (1970) - Invitado ebrio
  • Variety (1971) - Decorador
  • Blanca por fuera y Rosa por dentro (1971) - Don Félix
  • Dans la poussière du soleil (1972) - Le banquier (uncredited)
  • Las señoritas de mala compañía (1973) - Don Faustino (uncredited)
  • Hold-Up, instantánea de una corrupción (1974)
  • No quiero perder la honra (1975)
  • La muerte ronda a Mónica (1976)
  • Impossible Love (1977) - Hombre rico
  • Secretos de alcoba (1977)
  • Mi hija Hildegart (1977)
  • Cinco tenedores (1980) - Los Monteros (final film role)

Art directorEdit

ReferencesEdit

  1. ^ Gubern & Hammond p.252

BibliographyEdit

  • Román Gubern & Paul Hammond. Luis Buñuel: The Red Years, 1929–1939. University of Wisconsin Pres, 2012.

External linksEdit